voucher 2015 1Η δράση πρόκειται να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα πλαίσια του προγράμματος Youth Guarantee ( Εγγύηση για τη Νεολαία).

Σκοπός της Δράσης: είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων ωφελούμενων σε κλάδους και επαγγέλματα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και περαιτέρω ανάπτυξη ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εισαγωγής τους στην αγορά εργασίας.
Η Δράση απευθύνεται σε 15000 άνεργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους λικίας από 18 έως 24 ετών με απασχόληση σε επιχειρήσεις των παρακάτω κλάδων:

  • Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics
  • Εξαγωγικό Εμπόριο προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
  • Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών
  • Λιανικό Εμπόριο

Η Δράση περιλαμβάνει:

  • logo espa euro ekye epixeirΠρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες δεξιότητες
  • Πρακτική άσκηση των ωφελούμενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων
  • Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελούμενων
  • Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων

Βασική σημεία αλλαγών στο σχεδιασμό του Προγράμματος
Ο άνεργος μετά το τέλος του προγράμματος θα λαμβάνει 1.471,60 ευρώ, ενώ ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ. Με τον προηγούμενο σχεδιασμό ο άνεργος λάμβανε για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα 799,50 ευρώ και ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης 1.050 ευρώ. Με το νέο σχεδιασμό έχουμε, δηλαδή, αύξηση 45,6% στην επιδότηση του ανέργου και μείωση 20% για το ΚΕΚ.

Εισάγεται η πρακτική άσκηση (on the job training) σε επιχειρήσεις με συναφές αντικείμενο στο οποίο θα καταρτιστούν οι άνεργοι με 120 ώρες θεωρία και 260 ώρες πρακτική άσκηση, μέσα στην επιχείρηση.

Η Θεωρητική κατάρτιση θα γίνει σε 2 στάδια ώστε να συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική στις επιχειρήσεις.
Στάδιο 1ο: 60 ώρες κατάρτιση στην έναρξη της δράσης.
Στάδιο 2ο: υπόλοιπες 60 ώρες θεωρίας μετά την υλοποίηση ενός μήνα πρακτικής άσκησης.

Θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο των επιχειρήσεων των κλάδων που θα ζητούν ανέργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή). Στις αιτήσεις, οι επιχειρήσεις θα αναφέρουν:
α) τον αριθμό των ατόμων (ανά ειδικότητα) που θέλουν να απασχολήσουν για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης,
β) τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν σε σταθερή βάση και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.